Upplev direktsänd opera, balett, konsert och teater

Live på bio: Ta del av kultur i världsklass! 

Våra operaföreställningar direktsänds från Metropolitan i New York. Här får du även se det som pågår bakom scenen inför en föreställning och i pauserna, lyssna till intervjuer med skådespelarna och uppleva opera när den är som bäst. Dessa direktsändningar når ut till 2 200 biografer i 70 länder på sex kontinenter.

Våra fantastiska balettföreställningar är inspelade på Rysslands nationalscen Bolsjoj.

Utöver opera och balett visar vi även konserter och teaterföreställningar.

Live på bio är ett samarbete med

Fidelio

Inspelad från Metropolitan
Lördag 12 december kl 19.00

Opera Fidelio

Fidelio är Beethovens enda opera. 250 år efter den store kompositörens födelse visar vi en inspelad föreställning av operan från Met för första gången på biografer i hela Sverige.

Beethovens enda opera skulle sättas upp i höst för att fira 250-årsminnet av kompositörens födelse. På grund av pandemin har tyvärr Metropolitan stängt kvarstoden av 2020 (de öppnar igen vid årsskiftet) men de bjuder oss på en inspelning av den hyllade operan från 2000, som aldrig tidigare visats på bio.

Jürgen Flimm’s gripande uppsättning lyfter verkets desperata vädjan för frihet och rättvisa in i modern tid, och påminner oss om hur kraftfull och viktig denna berättelse är. Under James Levines passionerade dirigentskap lyfter både Beethovens musik och den fantastiska rollistan. Karita Mattila är Leonore, den trogna hustrun som förklär sig till man för att söka efter sin make Florestan (Ben Heppner), som orättvist fängslats av sin politiska motståndare, Pizarro (Falk Struckmann). René Pape är Rocco, fångvaktaren som slits mellan samvete och plikt.

Fidelios ovanliga struktur, härliga musik och livsbejakande stämning gör operan till en unik upplevelse. Det har kallats en hymn till friheten och den mänskliga värdigheten. Formellt är Fidelio ett sångspel (med musikaliska nummer separerade av talad dialog). Operan hade en lång och komplex tillblivelse. Den upplyftande andan gjorde den till det uppenbara valet för flera viktiga uppsättningar i samband med slutet av andra världskriget, bland dem återupptagandet av Wiens statsopera 1955.

UPPHOVSMÄN

Ludwig van Beethoven (1770–1827) är en världskompositör vars orkesterstycken, pianoverk och kammarverk står i centrum för den klassiska repertoaren. Han är särskilt berömd för sina nio symfonier, som omdefinierade den klassiska orkesterns möjligheter för kommande generationer.

Joseph Sonnleithner (1766–1835) var librettist, regissör och sekreterare för Wiens hovteatrar.

MILJÖN

Operan utspelas i Sevilla mot slutet av 1700-talet, under en politiskt omvälvande tid efter franska revolutionen. Mets uppsättning placerar handlingen i en ospecificerad samtida miljö.

MUSIKEN

Den kraftfulla och innovativa användningen av orkestern genom hela Fidelio är inte något förvånande för att komma från Beethoven. Likaså är de stämningsfulla körpartierna att förvänta sig, med tanke på kompositörens anmärkningsvärda körverk som Missa Solemnis och den triumferande körfinalen i den nionde symfonin. Ändå kommer några av musikens största överraskningar och njutningar från sången i solo- och ensemblestyckena. Beethoven skapar hierarkier bland sina karaktärer, från de jordiska till de upphöjda, vilket omedelbart kan kännas igen i karaktärernas musik.

OBS! Biljettsläpp och priser uppdateras 25 augusti

Biljettpris
vuxen:
Ungdom under 26 år:

Biljett med buss:
Ungdom under 26 år med buss:

Dela gärna:

Dela på facebook
Dela på twitter

Kommande Live på bio

Nabucco

Direkt från MetropolitanLördag 8 maj 2021 kl 19.00 Upplev Polarprisvinnaren Anna Netrebko i Verdis maffiga opera om det forntida Babylon. 8 maj 2021 livesänds Nabucco

Läs mer »

Dead Man Walking

Direkt från MetropolitanLördag 17 april 2021 kl 19.00 Operastjärnan Joyce DiDonato axlar rollen som syster Helen Prejean i det moderna mästerverket Dead Man Walking. 17

Läs mer »

Don Giovanni

Direkt från MetropolitanLördag 27 mars kl 19.00 Svenske Peter Mattei gör titelrollen som tidernas störste förförare i Mozarts operaklassiker Don Giovanni. En opera fylld med

Läs mer »

Trollflöjten

Direkt från MetropolitanLördag 16 januari 2021 kl 19.00 Gustavo Dudamel dirigerar Simon McBurneys nya uppsättning av Mozarts Trollflöjten. 16 januari livesänds denna magiska opera till

Läs mer »
Trubaduren

Trubaduren

Inspelad från MetropolitanLördag 7 november kl 19.00 Den hyllade Anna Netrebko gör rollen som furstinnan Leonora i Trubaduren. 7 november har vi nypremiär på operan

Läs mer »

Aida

Inspelad från MetropolitanLördag 10 oktober kl 19.00 Anna Netrebko fick årets Polarpris, och är trippelaktuell denna Met-säsong, med titelrollen i Aida och den kvinnliga huvudrollen i både Trubaduren och Nabucco.

Läs mer »

Förköp biljett

Du bokar din plats i salongen när du köper din biljett. Vi har två handikapp-platser som du kan boka och där du sitter i din egen rullstol/permobil, kontakta oss för bokning av platsen för ledsagare/medföljare.

Du kan köpa biljetter på

Turistbyrån i Norrtälje och Östhammar tel 076-765 06 60

samt på vår expedition på Folkets Hus Hallstavik, vi finns på kontoret mån, ons-fre kl: 9-14. tel:  0175-221 40

Du betalar samma pris för biljetterna vid alla försäljningsställen

Buss från Norrtälje

Du kan boka buss t o r Norrtälje till våra föreställningar, det gör du här på hemsidan. Buss kommer alltid att gå oavsett antal till våra opera- och balettföreställningar. Du bokar och betalar både biljetten till föreställningen och bussresan på hemsidan. 

Buss ToR Norrtälje 100 kr. 

OBS! Buss måste bokas senast två vardagar före föreställningen.

Bussen avgår från Norrtälje 1 tim och 30 min före föreställningens början.

Förboka mat och dryck

Restaurang Källan erbjuder både kaffe, te, vin med mera samt kaffebröd och läckra smörgåsar. För att boka mat före föreställningen och i pauserna kontaktar du restaurangen på tel 0175-204 95

Mer info om restaurang Källan